Le Verger Wandelvakanties

De Vogezen

MV8  RDC5

De naam Vogezen heeft 2 betekenissen; het is het meest zuidelijke departement van regio Lorraine én het is de naam van de bergketen die samen met het Zwarte Woud het Rijndal begrenst over een afstand van ca. 170 km.

De Vogezen behoort sinds 1989 tot een beschermd natuurgebied, het ‘Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges’ waarin milieubescherming en de economische ontwikkeling voorop staan. Het gebergte is landschappelijk een van de meest gevarieerde en natuurrijkste middelgebergtes van Europa en ruim 60 miljoen jaar geleden tegelijkertijd met het Zwarte Woud ontstaan. Bestaand uit graniet en rode zandsteen, is het als het ware de ruggengraat van twee oude cultuurlandschappen. Aan de voet van de steile oostkant liggen de zonnige wijngaarden van de Elzas, in het westen daalt het gebergte geleidelijk af naar de tarwevelden en boomgaarden van de Lorraine. Behalve rotspartijen die aan het hooggebergte doen denken, meren en bergkloven met watervallen vindt u hier bergtoppen, heuvels en bergweiden met uitzicht tot aan de Alpen. Er is een enorme variatie aan grassen, planten, heesters, bloemen, bessen en paddestoelen. In de beboste dalen liggen oude, rustieke dorpen, kerkjes, kloosters en ruïnes van afgelegen burchten. Bizarre rotsformaties doorbreken het groen van de prachtige bossen met overwegend gemengd woud en bieden een uniek uitzicht op het vruchtbare land aan de voet van het gebergte.

In de zuidelijke Vogezen treft u overal nog de sporen van vroegere gletsjerwerking aan, de eens spitse gneiss- en graniettoppen zijn door grote gletsjers tot ronde ‘Ballons’ afgesleten. Ze zijn bedekt met weiden die elk voorjaar veranderen in een prachtige bloemenzee. Aan de oostkant, waar de hellingen steil aflopen, bevinden zich diepe dalen en kaarmeren die in de ijstijden zijn ontstaan.

Het gebergte werd door de Kelten het ‘Vosgengebergte’ genoemd (Latijn: mons Vosegus) of ‘Vosgenwoud’ (Latijn: Vosega silva). In het Frans klinkt deze oude naam nog altijd door: les Vosges.

LDD8  ST23

Route des Crêtes

Deze route is via de Col de Bonhomme of de Col de la Schlucht, de bekendste passen in het Vogezenmassief, te bereiken. Tussen deze Cols zijn de hautes chaumes te vinden, deels natuurlijke woeste gronden waarvan in de Vogezen nog slechts 200 ha over is. Wandelingen over de GR 5, rond het Lac Vert en Lac des Truites (het hoogst gelegen kunstmeer van de Vogezen 1060m) brengen u in aanraking met deze hoog gelegen veengronden met een enorme rijkdom aan bloemen. De gazons, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn in een natuurreservaat opgenomen ‘Reserve Naturelle de Tanet-Gazon du Faing’.

Iets zuidelijker vindt u de toppen van het Massif du Hohneck (1363m), met uitzicht rondom waarin de Grand Ballon, het Zwarte Woud en bij helder weer de Alpen te zien zijn, en die van de Kastelberg (1346m). De zuidelijke hellingen van de Kastelberg zijn te steil en te rotsig voor productiebos en daarom treft u hier een soort oerbos aan. Er zijn hier mooie wandeltochten te maken boven die (oer-)bosgrens over de hooggelegen weiden die de bergkam tussen Hohneck en Kastelberg typeren, zo heeft de Sentier des Névés schitterende uitzichten en de Sentier des Roches met z’n metalen bruggetjes en trappen wordt verlengd door een bosweg die naar het prachtige keteldal van Frankenthal loopt.
De bergkam splitst zich in twee zijmassieven die elk tot grote hoogte komen, le Grand Ballon (1424m) en de Ballon d’Alsace (1247m).

Het wandelpadennet

In 1872 werd de Fédération du Club Vosgien opgericht. Het doel is de promotie en ontwikkeling van het wandeltoerisme. Onder andere door de studie naar, inrichting van, bewegwijzering van en vrijwillig onderhoud van meer dan 16.500 km.! aan wandelroutes. De wandelpaden zijn voorzien van markeringen zoals driehoeken, rechthoeken, kruizen etc. in verschillende kleuren. Op de topokaarten zijn die symbolen terug te vinden en wij laten ze terugkomen in onze routebeschrijvingen. Voor het gebied waarin onze wandelingen zijn uitgezet, hebben wij de kaarten van het Institut Geographique National (www.ign.fr) 3617OT- St.Dié en 3618OT- Le Hohneck-Gérardmer gebruikt.