Le Verger Wandelvakanties

Trektocht Crête des Vosges – GR5****

Reserveren

Kenmerken van deze trektocht

 • wandelen naar en over de GR5 die grotendeels de bergkam van het Vogezengebergte volgt
 • 8-daags arrangement door midden en hoge Vogezen, extra wandel- c.q. rustdag(en) mogelijk
 • verblijf in chambres d’hôtes en hotels
 • etappes van 15 tot 22 km, alleen de eerste dagen keuze uit 2 afstanden per dag
 • inclusief bagagevervoer
 • lijnwandeling tot St.Maurice-sur-Moselle aan de voet van de Ballon d’Alsace

De GR5:

Dit langeafstandswandelpad loopt van Maastricht via de Ardennen, Vogezen, Jura en Alpen naar Nice aan de Middellandse Zee en is al door velen belopen, bejubeld en beschreven. Tijdens de trektocht ‘Crête des Vosges – GR5’ volgt u bijna 100 km van het traject dat door de Hoge Vogezen loopt. We hebben het gedeelte tussen het Gazon du Faing (halverwege het dorp Le Bonhomme en de Col de la Schlucht) en de Ballon d’Alsace ‘eruit geknipt’ en met enkele aanloopdagen in een 8-daagse trektocht verwerkt.

Trektocht Crête des Vosges (bergkam van Vogezengebergte):

Het is een pittige trektocht met dagafstanden van 15 tot 22 km over veelal bos- en stenige paden met hoogteverschillen tot 900 meter. Een goede wandelconditie is dus een vereiste om de dagelijkse etappes qua afstand, gecombineerd met de aanzienlijke hoogteverschillen, te kunnen lopen.
De eerste dag loopt u door heuvelachtig gebied op de linkerflank van het Vogezen-gebergte. Halverwege de tweede dag komt u op de bergkam waar de GR5 over heen loopt. U passeert de Col de la Schlucht (doorgang tussen de Vogezen en de Elzas) en vanaf Le Hohneck (1364m) heeft u bij de oriëntatietafel bij helder weer zicht tot aan de Alpen. De officiële GR5-route daalt af naar het dorp Mittlach maar wij hebben gekozen voor de veel mooiere ‘variante par la crête’, u blijft over de ‘kammen’ lopen zodat u meer van het uitzicht kunt genieten.
Al stijgend en dalend volgt u de Kastelberg, Rainkopf, Rothenbachkopf en Batteriekopf en op de Col du Herrenberg sluit de GR5 weer aan op uw pad naar het toeristische gebied Le Markstein. Al lang voor u op de top staat ziet u de hoogste berg al liggen, de Grand Ballon (1424m) met het radarstation op de top, het hoogste punt in het Vogezengebergte. U daalt af naar de Hartmannswillerkopf waar in de Eerste Wereldoorlog langdurig is gevochten. U overnacht in het gezellige stadje Thann van waaruit u via prachtige bospaden en over de bergweiden veelal stijgend naar de Col du Hundesrücken, over de Belackerkopf, de Mittelrainkopf en Rimbachkopf wandelt. Na een ‘vue splendide’ op het Lac des Perches verlaat u de route voor een verblijf op de eenzame Chaume du Rouge Gazon. De laatste dag gaat naar de Ballon d’Alsace waar u bij het standbeeld van Jeanne d’Arc de GR5 verlaat en afdaalt naar St.Maurice-sur-Moselle.

De accommodaties

  Bij iedere accommodatie reserveren we een 2-persoonskamer (of anders aangegeven bij boeking) met eigen badkamer.
 • de eerste en laatste nacht van uw trektocht verblijft u bij een chambres d’hôtes in Ban-sur-Meurthe, kleinschalig in een voormalige boerderij, beiden met grote tuin. Indien deze adressen bezet zijn wijken we uit naar Plaingfang, een chambres d’hôtes en mini camping met een vegetarische keuken
 • in Le Valtin verblijft u in een gezellige auberge in het dorp of in een comfortabel hotel gelegen buiten het dorp
 • bij de Col de la Schlucht/Le Collet verblijft u in een luxe houten chalethotel met uitstekende keuken
 • aan de Route des Crêtes verblijft u in een chalethotel vlak onder de top van de hoogste berg in de Vogezen
 • in het gezellige dorpje Thann staat het knusse familiehotel aan de rand van het levendige centrum
 • op de Rouge Gazon staat op eenzame hoogte het comfortabele hotel met een keuken vol lokale specialiteiten

Uw bagage wordt steeds naar de volgende accommodatie gebracht, u wandelt alleen met uw dagrugzak.

GR12   GR8   GR9

Afhankelijk van de accommodatie waar u gaat verblijven kunnen afstanden en te stijgen en te dalen meters iets afwijken van onderstaand programma.

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst bij de accommodatie in Ban-sur-Meurthe, ontvangst map met wandelroutes.
Dag 2
Ban-sur-Meurthe -> Le Valtin - 18km/6u ↑874↓ 735 of 22km/7,5u ↑1170 ↓1032 U wandelt door het bos naar en over de Chaume de Sérichamp (1123m) waar u van het uitzicht op de Hohneck kunt genieten, over mooie paadjes daalt u af naar het dorpje Le Valtin. -> Ban-sur-Meurthe - 18 km/5,5u ↑689 ↓421 of 22 km/6,5u ↑857 ↓592
Dag 3
Le Valtin -> voorbij de Col de la Schlucht - 18km/6u ↑974 ↓688 of 22km/7,5u ↑1267 ↓984 Langs de Cascade du Rudlin wandelt u gestaag omhoog naar het Gazon du Faing op 1300m tot u op de GR5 staat! Over deze prachtige route loopt u naar de Col de la Schlucht en vandaar naar het chalethotel waar u gaat overnachten.
Dag 4
Col de la Schlucht -> Hohneck -> Le Markstein, transfer naar hotel - 19km/6u ↑825 ↓735 of 22km/7u ↑932 ↓848 Na het bedwingen van de Hohneck (1364m) wandelt u over de mooie 'kammenweg' en volgt al stijgend en dalend de Kastelberg en de 'Kopfen'. Links en rechts heeft u de hele dag schitterend uitzicht op de Elzas en de Vogezen! U wandelt tot Le Markstein, met een transfer overbrugt u de 9 km naar de Grand Ballon. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen dit stuk te lopen.
Dag 5
Le Grand Ballon -> Thann - 19km/5u ↑564 ↓1570 Vanuit het hotel kunt u eerst nog even naar de top van de Grand Ballon (1424m) wandelen voor u verder gaat naar de Hartmannswillerkopf en afdaalt door het bos naar het gezellige stadje Thann.
Dag 6
Thann -> Chaume du Rouge Gazon - 21km/7,5u ↑337 ↓1187 Vanuit het dorp klimt u gestaag over bospaden naar de Col du Hundesrücken en over bergweiden naar het Lac des Perches, u verlaat de GR5 even voor een verblijf op de eenzame Chaume du Rouge Gazon.
Dag 7
Chaume du Rouge Gazon -> St.Maurice-sur-Moselle - 15km/4,5u ↑525 ↓1070, transfer naar Le Verger (1,5 uur) De laatste wandeldag van de trektocht brengt u over de Ronde Tête en door het bos naar de Ballon d'Alsace waar u bij het standbeeld van Jeanne d'Arc de GR5 verlaat. Deze GR gaat in zuidelijke richting verder naar Belfort en de Jura. U daalt af naar het dorp St.Maurice-sur-Moselle vanwaar u met een transfer terug keert naar uw eerste accommodatie.
Dag 8
Vertrek na het ontbijt.
Extra dag(en)
Te boeken in Ban-sur-Meurthe, bij de Col de la Schlucht/Le Collet of de Grand Ballon. - Ban-sur-Meurthe rondwandeling: Langs 'les deux chapelles' of over de Roche des Fées (758m) naar het dorp Fraize of naar de Chaume de Sérichamp op 1100m (10km/3,5u, 15km/4,5u, 18km/6u, 23km/7u). - Col de la Schlucht - Le Hohneck rondwandeling: In dit prachtige gebied heeft u keus uit meerdere rondwandelingen zoals de Sentier de Roches waarbij u over een smal pad langs de rotswand naar het Frankenthal wandelt en omhoog naar de Hohneck. Of u blijft wat meer op hoogte en wandelt over de Sentier de Névés onderlangs de Kastelberg en via de Rainkopf weer retour (10km/4u of 15,5km/5u) - Le Grand Ballon rondwandeling: Rondwandeling van 10 km waarbij u afdaalt naar het Lac du Ballon of 11,5 km via de Col de Judenhut.


In juli en tot 10 augustus:
8 dagen/ 7 nachten €799,-

Extra dag: op aanvraag.

 • prijs is per persoon en gebaseerd op 2 personen die een kamer delen
 • komt u alleen of wilt u een 1-persoonskamer dan is de toeslag €25,- per nacht
 • toeslag bagagevervoer alleen-reiziger €25,- per nacht

  • bij aankomst ontvangt u een map met alle routebeschrijvingen en wandelkaarten met daarop de routes ingetekend, dit zijn kopieën op A4 formaat van de IGN-kaarten 1:25.000 van deze omgeving
  • GPS-tracks kunnen we u op verzoek mailen
  • dit trektochtarrangement kan geboekt worden tot 5 augustus
  • wilt u de hond (max 1) meenemen dan is deze in overleg welkom (NIET in het restaurant van het Hotel bij de Col de la Schlucht), toeslag €4,- tot €12,- per nacht, u betaalt deze ter plaatse
  • wij kunnen de transfer (1,5u) verzorgen vanaf het eindpunt op de laatste wandeldag (dag 7) terug naar Ban-sur-Meurthe, kosten €130,- per party (max. 4 pers.+ bagage)
  • komt u met de trein dan is St.Dié-des-Vosges de dichtsbijzijnde plaats (15 min.) met een station, tegen een vergoeding kunnen we u ophalen

  • overnachting op een 2-persoonskamer
  • dagelijks ontbijt en lunchpakket en 7 x diner
  • wandelkaarten en routebeschrijving
  • bagagevervoer tot aan St.Maurice-sur-Moselle

  • transfer van Le Markstein naar de Grand Ballon €15,-
  • heen- en terugreis
  • drankjes, verzekeringen
  • toeristenbelasting 18+ €0,50 tot €1,20 per nacht ter plaatse te betalen
  • transfer van St.Maurice-sur-Moselle naar Taintrux €130,- (max. 4 pers.+ bagage) ter plaatse te betalen

  **** Een goede wandelconditie is vereist en u bent gewend aan meerdere dagen lopen in terrein met flink hoogteverschil. De dagtochten gaan door heuvelachtig terrein en bergachtig gebied over doorgaans goed begaanbare wegen en soms rotsachtige paden. Aangegeven tijden in ‘Programma van dag tot dag’ gaan uit van een wandeltempo van 4,5 km per uur in vlak terrein.
  Het hoogteverschil is max. 900 meter. Behalve dat een goede wandelconditie nodig is komt enige kennis van het klimaat in de bergen ook van pas. Het kan in de zomer prachtig zonnig weer zijn maar het kan ook snel omslaan naar regen en dagen met dikke mist en temperaturen onder de 10 graden komen ook voor. Houd hier rekening mee bij het inpakken van uw koffer en dagrugzak.

  Reserveren

  Ik heb een vraag

  Uw naam*

  Uw e-mail*

  Onderwerp

  Uw bericht

  * = verplicht

  Gasten over Le Verger Wandelvakanties

  • September – 6-daagse trektocht Roche du Corbeau
   Wij hebben met zijn vieren een paar ontzettend fijne dagen gehad in de Vosges. Het was een perfecte combinatie van enerzijds veel inspanning en anderzijds luxe en comfort. De wandelingen waren lekker pittig, maar gevarieerd en goed te doen. Het verblijf op ‘Le Verger’ en de overige adressen was zeer goed verzorgd, met een culinair hoog niveau (n.b. vanaf 2019 geen diners meer bij Le Verger). Heel erg bedankt voor de goede zorgen; we zullen deze trektocht zeker aanbevelen.
   Hartelijke groeten

   Martin & Marian, Wim & Mirjam
  • Augustus – 5-daagse standplaats bij ‘Ferme Les Hauts de Boslimpré’
   Twee ontzettend fijne mensen bij wie we enkele dagen hebben mogen genieten. Van de goede zorg, van ‘exquise kookkunst’ en alle dieren rondom het huis. Voor mij was dit standplaatsarrangement en het appartement een feest! Dank jullie wel voor de organisatie.

   Christine en Kees
  • Juli – 10-daagse trektocht Belle Roche
   Wat een geweldige wandelvakantie. De vriendelijke sfeer in jullie accommodatie droeg er toe bij, alles in overeenstemming ook met de prachtige omgeving. Bij de wandelingen waren ook wat hoogstandjes, het aankomen bij het uitzicht vanaf de Gazon du Faing op de GR5, overweldigend. Op de een of andere wijze paste alles in elkaar, compliment

   Jan en Mineke
  • Juli – 5-daagse trektocht Roche du Corbeau (met kinderen)
   Ik vond het wandelen superleuk. Het was zwaar de berg op te klimmen maar wel leuk. We gingen door een weiland en we kregen doorweekte schoenen omdat de regen het hoge gras kletsnat had gemaakt. Onderweg hebben we heel veel gezien in het bos.

   Kayleigh
  • Juni – 9-daagse trektocht Crêtes des Vosges – GR5
   Wat een prachtige trektocht! de eerste dagen konden we inlopen en op de 3e dag stonden we op de GR5, we hebben genoten van de vergezichten, de bloemen, de mooie op en neer gaande route over de Kopfen, het stadje Thann, druk maar ook gezellig en het laatste prima verblijf op de Rouge Gazon. Op de Ballon d’Alsace hebben we ‘afscheid’ genomen van de GR5, wie weet gaan we hem ooit vanaf daar verder lopen.

   Kees, Hans en Gerard