Le Verger Wandelvakanties

Standplaats in de Elzas

De Elzas

Aan de oostkant van de Vogezen bevinden zich diepe dalen en kaarmeren die in de ijstijden zijn ontstaan. Hoog op de heuvels, aan de bovenloop van de Rijn, staan fraaie kastelen. Bekende voorbeelden zijn de Drei Exen bij Eguisheim en de kastelen van Rappoltstein, Haut-Koenigsbourg en Landsberg. Rond 1000 n.Chr. begonnen machtige adellijke families met de bouw van versterkte woonplaatsen. De kastelen uit de tijd van de Hohenstaufen, een Duits vorstenhuis, werden in de 12e en 13e eeuw gebouwd. Een voorbeeld is Kaysersberg, dat in opdracht van Frederik II verrees. Elk kasteel bestond uit een ringmuur met een gracht eromheen, een hoofdgebouw en een wachttoren. Veel aldus versterkte nederzettingen zijn heel dorps gebleven. De plaatsen op een kruispunt van wegen, aan de ingang van een dal dat naar een belangrijke Vogezenpas voerde, zijn in de loop van de eeuwen wel uitgegroeid tot heuse steden; daar ontwikkelde zich een stedelijke cultuur, gedragen door een zelfbewuste burgerij van koop- en ambachtlieden. Sélestat, Colmar en Thann zijn daarvan de duidelijkste voorbeelden. De lieflijke dorps- en stadsgezichten waaraan deze streek haar grote populariteit dankt, zijn niet zo ‘middeleeuws’ als ze op het eerste gezicht lijken. Aan het eind van de 15e en het begin van de 16e eeuw was de streek het toneel van een aantal massale boerenopstanden; later trok de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) een spoor van verwoesting door het gebied. Uit de Middeleeuwen zijn behalve de – vaak aanzienlijke – resten stadsmuren en –poorten, alleen de kerken overgebleven.

De wijnen van de Elzas

Daar waar de heuvels uitlopen in de Rijnvlakte, wordt al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd. Het is de droogste en warmste streek van de Elzas want de Vogezen bieden een goede beschutting tegen de zuidwestenwinden met hun regen. Zonrijke oost- en zuidhellingen vormen een ideale locatie voor wijngaarden. De ‘Route des Vins’ leidt u langs wijnhuizen in plaatsen als Turckheim, Riquewihr, Eguisheim, Ammerschwihr, Bergheim; op hun flessen staat behalve de druivensoort ook altijd de naam van het huis en de plaats van herkomst vermeld. Wijngaarden en wijnkelders zijn in bijna alle plaatsjes te bezoeken en tijdens de oogstfeesten in oktober zijn de nieuwe wijnen te proeven.
De zeven belangrijkste wijnen zijn de 6 witte wijnen; Riesling, Gewürztraminer, Sylvaner, Muscat, Tokay, Pinot Blanc en 1 rode de Pinot Noir. Dat de elzasser wijnen naar de druif genoemd worden en niet of slechts zelden naar de plaats of het wijngoed (zoals elders in Frankrijk), vindt vooral zijn oorzaak in de economische organisatie van de wijnbouw.

Het hotel in Riquewihr

In het pittoreske stadje Riquewihr met z’n vele vakwerkhuizen staat het hotel in een rustig zijstraatje, een gebouw uit de 16e eeuw. U verblijft in een ruime ‘chambre confort’ met eigen badkamer. De kamers zijn in ‘ancien style’ maar comfortabel en modern ingericht. Het uitgebreide ontbijt is in buffetvorm. In het stadje zijn diverse winkels en veel restaurants.
Naast het hotel kunt u uw auto parkeren.
U ontvangt een ruime keus aan rondwandelingen vanuit de accommodatie en in de Hoge Vogezen, naar de Col de la Schlucht is het 20 minuten rijden, naar de Hohneck 30 minuten.


4 dagen/ 3 nachten €249,-
5 dagen/ 4 nachten €309,-
6 dagen/ 5 nachten €379,-
7 dagen/ 6 nachten €439,-
8 dagen/ 7 nachten €499,-

 • prijzen zijn per persoon en gebaseerd op een boeking van minimaal 2 personen
 • komt u alleen dan is de toeslag €25,- per nacht
 • dit arrangement kan worden geboekt van eind april tot 1 november
 • wilt u de hond meenemen dan is deze in overleg welkom, toeslag €5,- per nacht


inclusief:

 • verblijf in een hotelkamer met eigen badkamer
 • dagelijks ontbijt
 • wandelkaarten en routebeschrijvingen; deze ontvangt u per mail (of tegen meerkosten per post)
 • GPS-tracks zijn beschikbaar en kunnen gemaild

exclusief:

 • lunchpakket en diner
 • heen- en terugreis
 • drankjes, verzekeringen
 • toeristenbelasting 18+ €1,- per nacht
 • parkeertarief €5,- per nacht

  rondwandelingen vanuit het hotel:

 • stadswandeling door Riquewihr
 • Sentier Viticole – 17 km/4u ↑↓281, door de wijngaarden van o.a. Sonnenglanz, Mandelberg en Sporen waar exclusief de druiven groeien waar de ‘Grands Crus’ van worden gemaakt –
 • Ribeauvillé – 13km/3,5u ↑↓290 of 18km/5,5u ↑↓578, door de wijngaarden en de stadjes Zellenberg en Hunawihr naar dit prachtige stadje, kiest u voor de langere tocht dan loopt u door naar kasteelruïnes St.Ulrich en Haut-Ribeaupierre
  rondwandelingen vanuit Orbey en in de Hoge Vogezen:

 • Orbey – 17 km/5,5u ↑↓730, door heuvelachtig landschap naar Col du Wettstein en met mooi uitzicht op het Vogezengebergte naar Lac Noir, over mooi paadjes terug naar Orbey.
 • Dreieck – 4 km/1,5u of 8 km/ 2,5u, een gemakkelijke rondwandeling over de GR5 bovenlangs het Lac Vert en het Lac Forlet/Lac des Truites, u blijft ‘op hoogte’ en kunt genieten van de mooie vergezichten. Te combineren met een wandeling waarbij u afdaalt naar de Lacs.
 • Deux ou trois Lacs – 11 km/4u of 13 km/4,5 u, een prachtige rondwandeling met mooie vergezichten en met redelijk wat stijgen en dalen. U wandelt bovenlangs het Lac Blanc, door het bos en daalt af naar het Lac Noir. Daarna gaat de route omhoog richting het Lac Forlet/des Truites waar u een extra ronde kunt lopen naar dit meer, u komt uit op de Hautes Chaumes en loopt terug naar de Col du Calvaire.
 • Sentier de Roches – 10 km/4u ↑↓784, over een smal pad langs de rotswand met bruggetjes en een trap naar het Frankenthal van waaruit u omhoog wandelt naar de Hohneck (1364m).
 • Les deux ou trois Sommets – 16 km/4,5u ↑↓550 of 20 km/6u ↑↓848. U blijft wat meer op hoogte en wandelt over de Sentier de Névés onderlangs de Kastelberg en via de Rainkopf weer retour, u kunt er ook nog voor kiezen af te dalen naar het Lac d’Altenweiher.

** een goede wandelconditie is gewenst, de dagtochten gaan door heuvelachtig terrein over doorgaans goed begaanbare wegen en paden. Het te overbruggen hoogteverschil is max. 450 meter.
*** een goede wandelconditie is vereist en u bent gewend aan lopen in terrein met hoogteverschil. De wandelingen gaan door heuvelachtig terrein en bergachtig gebied over doorgaans goed begaanbare wegen en paden. Het te overbruggen hoogteverschil is max. 600-800 meter.

Ik heb een vraag

Uw naam*

Uw e-mail*

Onderwerp

Uw bericht

* = verplicht

Gasten over Le Verger Wandelvakanties

 • September – 6-daagse trektocht Roche du Corbeau
  Wij hebben met zijn vieren een paar ontzettend fijne dagen gehad in de Vosges. Het was een perfecte combinatie van enerzijds veel inspanning en anderzijds luxe en comfort. De wandelingen waren lekker pittig, maar gevarieerd en goed te doen. Het verblijf op ‘Le Verger’ en de overige adressen was zeer goed verzorgd, met een culinair hoog niveau (n.b. vanaf 2019 geen diners meer bij Le Verger). Heel erg bedankt voor de goede zorgen; we zullen deze trektocht zeker aanbevelen.
  Hartelijke groeten

  Martin & Marian, Wim & Mirjam
 • Augustus – 5-daagse standplaats bij ‘Ferme Les Hauts de Boslimpré’
  Twee ontzettend fijne mensen bij wie we enkele dagen hebben mogen genieten. Van de goede zorg, van ‘exquise kookkunst’ en alle dieren rondom het huis. Voor mij was dit standplaatsarrangement en het appartement een feest! Dank jullie wel voor de organisatie.

  Christine en Kees
 • Juli – 10-daagse trektocht Belle Roche
  Wat een geweldige wandelvakantie. De vriendelijke sfeer in jullie accommodatie droeg er toe bij, alles in overeenstemming ook met de prachtige omgeving. Bij de wandelingen waren ook wat hoogstandjes, het aankomen bij het uitzicht vanaf de Gazon du Faing op de GR5, overweldigend. Op de een of andere wijze paste alles in elkaar, compliment

  Jan en Mineke
 • Juli – 5-daagse trektocht Roche du Corbeau (met kinderen)
  Ik vond het wandelen superleuk. Het was zwaar de berg op te klimmen maar wel leuk. We gingen door een weiland en we kregen doorweekte schoenen omdat de regen het hoge gras kletsnat had gemaakt. Onderweg hebben we heel veel gezien in het bos.

  Kayleigh
 • Juni – 9-daagse trektocht Crêtes des Vosges – GR5
  Wat een prachtige trektocht! de eerste dagen konden we inlopen en op de 3e dag stonden we op de GR5, we hebben genoten van de vergezichten, de bloemen, de mooie op en neer gaande route over de Kopfen, het stadje Thann, druk maar ook gezellig en het laatste prima verblijf op de Rouge Gazon. Op de Ballon d’Alsace hebben we ‘afscheid’ genomen van de GR5, wie weet gaan we hem ooit vanaf daar verder lopen.

  Kees, Hans en Gerard