Le Verger Wandelvakanties

Wandeltips

Behalve een goed onderkomen, eten en de routebeschrijving zijn goede kleding, schoenen en rugzak ook enkele voorwaarden om de wandelingen te doen slagen. Het weer lijkt in de Vogezen op dat in Nederland, maar vanwege het landklimaat is het in de zomer wat warmer en in de winter kouder met daar tussenin een kort voor- en najaar.
En de Vogezen zijn niet voor niets zo groen! Ook al ziet het weer er zonnig uit, in de loop van de dag kan het gaan regenen.
Enkele tips om zoveel mogelijk van uw wandelingen te kunnen genieten:

Wandelkleding:
Het belangrijkste van wandelkleding is dat het lekker zit en minstens zo belangrijk dat de bovenkleding bestaat uit meerdere lagen. Tijdens het lopen, en zeker als er wat geklommen moet worden, krijgt u het al gauw warm en is het prettig een laag uit te kunnen doen. Het aantal lagen is uiteraard afhankelijk van het weer maar met drie of vier lagen over elkaar heen komt u in de Vogezen een heel eind.

Kleding voor het bovenlichaam:
Om uw lichaam niet af te laten koelen door een nat shirt is het van belang voor de eerste laag een materiaal te kiezen dat transpiratievocht doorgeeft aan de volgende kledinglaag waardoor het zelf droog blijft. Over het shirt komt een laag die de warmte vasthoudt en ook het vocht doorgeeft aan de volgende c.q. buitenste laag. Een vest of trui van fleece is aan te raden, een synthetisch materiaal die de warmte goed vasthoudt en licht draagt. Erg prettig tijdens het wandelen is een vest met afritsbare mouwen, uw lichaam blijft warm maar een laag minder rond uw armen kan net de gewenste afkoeling geven.
De buitenlaag moet het transpiratievocht afvoeren naar de buitenlucht en wind en regen tegenhouden. Een jack van het materiaal Gore-Tex(waterdicht en toch ademend)is aan te bevelen, meestal zit er een fleecevest ingeritst waarmee u het in de meeste seizoenen warm genoeg zal hebben. In plaats van zo’n jack kan een wat dunner windjack volstaan, loopt minder ‘zwaar’ en is gemakkelijk in uw rugzak weg te stoppen. Zorg dan wel voor goede regenkleding die ook altijd in de rugzak meegaat. Vooral als u op de bergkam gaat wandelen kan het weer nogal onvoorspelbaar zijn, dagen met regen en mist met de daarbij behorende lage temperaturen kunnen ook midden in de zomer voorkomen. Stop in een zijvak van de rugzak ook een kleine paraplu, voor een enkele bui afdoende  en minder gedoe dan een regenpak aan- en uittrekken.

Broek en sokken:
Een afritsbare wandelbroek is erg handig, ‘s morgens als het nog wat fris is heeft u een lange en voor de middag in het zonnetje een korte broek. Koop er een met zakken op de pijpen om spullen in te stoppen die u dicht bij de hand wil houden, zoals de routebeschrijving of de camera. Qua materiaal is een mengvorm van katoen en kunststof of alleen kunststof het beste, het droogt snel na een buitje en draagt prettig licht. Neem bij mooi weer altijd de afgeritste pijpen mee om bij een pad door braam- en bremstruiken uw benen te beschermen.
Ook op het gebied van sokken is er tegenwoordig een enorme keus aan speciale wandelsokken, met voor iedere voet een eigen sok, naadloos en van een materiaal dat transpiratievocht doorgeeft aan de schoen.

Wandelschoenen:
De meeste buitensportwinkels gaan uit van vier categorieën, oplopend van soepele wandelschoenen voor lichte tochten tot bergschoenen voor alpien gebruik. Voor wandelen in de Vogezen zijn schoenen uit de categorie B of een mengvorm B/C aan te raden; trekkingschoenen met enkelsteun, geschikt voor stenige paden door heuvelachtig terrein. Zorg er in ieder geval voor dat ze goed zijn ingelopen.

Daguitrusting:
Neem in een rugzak van 20-30 liter voldoende te eten, warm en koud drinken mee zodat u verspreid over de dag de energietoevoer kunt bijvullen. De energiebehoefte stijgt tijdens het wandelen snel. Bij lage temperaturen is de behoefte nog groter. Neem naast een lunchpakket daarom ook extra versnaperingen mee zoals müslirepen, noten of (gedroogd) fruit. Voor de pauzes is het handig een zitlap bij u te hebben en een extra fleecevest om teveel afkoeling te voorkomen. Zoals eerder genoemd is het raadzaam altijd regenkleding mee te nemen, ook aan te raden zijn wandelstokken en afhankelijk van het seizoen een zonnepet, zonnebril en zonnebrand of een muts en handschoenen en eventueel raquettes, stokken en gamaschen.
Vergeet de routebeschrijving met kaart niet mee te nemen en eventueel een kompas.